Λέσβος, ,αρχοντικά, πύργοι
  • Πύργοι και αρχοντικά της Λέσβου

ιβλιογραφία. Οι Πύργοι και τα αρχοντικά της Λέσβου, ιδιαιτέρως αυτά που βρίσκονται συγκεντρωμένα στην περιοχή από τη Θερμή έως τα προάστια νότια της Μυτιλήνης, αρχιτεκτονικά μνημεία, διακριτικά γνωρίσματα της ιστορίας του νησιού μας, προκαλούν το θαυμασμό ντόπιων και ξένων.

Κι όμως η βιβλιογραφία που έχουμε γι’ αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι μικρή, ελλιπής και δυσεύρετη.

Ο Στρατής Ευθ. Αξιώτης σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αγγλία και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ασχολείται με την πολιτισμική κληρονομιά της Λέσβου και ιδιαίτερα με τα Πυργόσπιτα του νησιού.

Στον παρόν βιβλίο μέσα σε λίγες σελίδες με κείμενα ευσύνοπτα, μεστά και απολύτως κατατοπιστικά και με πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζει τα μοναδικά και ξεχωριστά αυτά αρχιτεκτονήματα που κοσμούν το νησί μας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μεγάλα μέρη: Πύργοι της ΝΑ Λέσβου (Εισαγωγή, Ιστορικά στοιχεία, Ο πύργος στην πορεία του χρόνου, Τα Πυργόσπιτα της ΝΑ Λέσβου, Δύο ιδιαίτερες επισημάνσεις. Πύργος του Μαγνήσαλη - Πύργος του Νιάνια, Οι υπάρχοντες πύργοι της Λέσβου. Παρουσίαση και ταξινόμηση σύμφωνα με τα μορφολογικά τους στοιχεία.

Πέτρινοι πύργοι χωρίς σαχνισίνια, Πύργοι με σαχνισίνια, Κατόψεις ισογείου, Κατόψεις α΄ και β΄ ορόφου, Γενικά για τα πυργόσπιτα).

Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται τα αρχοντικά. Εισαγωγικά δίνεται ένα ενημερωτικό κείμενο και ακολουθεί φωτογραφική παρουσίαση των αρχοντικών περιοχής Μυτιλήνης: Επάνω Σκάλα, Κιόσκι, Επάνω από Ερμού - Οδός Βουρνάζων, Οδός Βουρνάζων, Οδός Καβέτσου, Οδός Βοστάνη, Μακρύ - Γιαλός, Σουράδα - Ακλειδιού, Βαρειά - Νεάπολη.

Ως μικρό δείγμα από τα πολλά αρχοντικά που βρίσκουμε στα χωριά της Λέσβου δίνονται φωτογραφίες αρχοντικών από την περιοχή Γέρας, Αγίας Παρασκευής και Βατούσας.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Κάθε τόπος, μέσα στον χρόνο, έχει να δείξει τα έργα των ανθρώπων, που έγραψαν την ιστορία του. Αυτά, είτε σε συνεχή χρήση, είτε σαν μνημεία, αποτελούν την Πολιτιστική του κληρονομιά. Έτσι και στην Λέσβο, ένα κομμάτι της ανήκει σε δύο κατηγορίες κατοικιών, οι οποίες στολίζουν την Μυτιλήνη και τα περίχωρα της και αποτέλεσαν δημιουργήματα της νεώτερης οικονομικής της άνθισης από τον 18ο και κύρια κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.

Τα Πυργόσπιτα της ΝΑ Λέσβου, ιδιαίτερα επιβλητικά κτίσματα, εξέλιξη της αμυντικής αρχιτεκτονικής, αποτελούν το ένα μέρος του παρόντος βιβλίου, σαν αξιόλογα μνημεία - κατοικίες, σαν μοναδικά αρχιτεκτονήματα που στολίζουν τον υπέροχο Λεσβιακό περίγυρο. Παρουσιάζεται επίσης η ιστορική εξέλιξη και η προέλευση αυτών των κατοικιών στον Ελλαδικό χώρο.

Τα υπέροχα Αρχοντικά, οι κατοικίες της αστικής τάξης του νησιού, και κύρια της πρωτεύουσας, αποτελούν το δεύτερο μέρος του βιβλίου. Η μοναδική ποικιλία αυτών, που αντανακλούν την οικονομική ευρωστία των ιδιοκτητών και την πρωτοτυπία των γνωστών αρχιτεκτόνων, όπως του Αδαλή, του Φούσκα κ.ά., χάρισε στη Λέσβο, ένα σημαντικό αριθμό μοναδικών αρχιτεκτονικών τύπων.

Την εξωτερική τους μορφή συμπληρώνει ένα μοναδικό σύνολο διακόσμησης, με πρωτεύον το έργο γνωστών ζωγράφων στις μοναδικές τους οροφογραφίες».

Καλό και χρήσιμο βιβλίο - λεύκωμα.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Πύργοι και αρχοντικά της Λέσβου

  • Κατασκευαστής: Εκδόσεις Αιολίδα
  • Κωδικός Προϊόντος: 9789609653411
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 12,00€
  • 10,80€


Ετικέτες: Λέσβος, , αρχοντικά, πύργοι