Λέσβος, ιστορία, παράδοση, γλώσσα
  • Η παλιά Μυτιλήνη

Κάθε πόλη πρέπει να έχει ιστορικά βιβλία που να καταγράφουν την πορεία της στο παρελθόν, αλλά και τους σημαντικότερους σταθμούς της. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι τα ιστορικά βιβλία που περιέχουν ιστορία, αλλά και φωτογραφίες από το παρελθόν.

Οι φωτογραφίες ξυπνούν μνήμες και το κυριότερο βοηθούν τους νεότερους να διαβάσουν, αλλά και να περιπλανηθούν σε εκείνες τις περιόδους που η κάθε φωτογραφία απεικονίζει. Ο Στρατής Αναγνώστου χρόνια έθεσε ως στόχο του να συλλέγει υλικό για το νησί της Λέσβου. Φωτογραφίες, άρθρα, βιβλία, καρτ ποστάλ και ό,τι άλλο θα τον βοηθούσε στο να μαζέψει το κατάλληλο υλικό, για να αποτελέσει ένα βιβλίο. Το υλικό που έχει ως συγγραφέας, αλλά και ως συλλέκτης, είναι αρκετό, για να εκδώσει και άλλα βιβλία για το νησί, τα οποία θα καταστούν πολύτιμα για την ιστορία του τόπου.

Η αρχή έγινε με το βιβλίο – λεύκωμα «Η παλιά Μυτιλήνη». Το πόνημα κάνει μια φωτογραφική και ιστορική αναδρομή στην πόλη της Μυτιλήνης και στα γύρω χωριά της από τη δεκαετία του 1860 μέχρι τη δεκαετία του 1960. Βασική αναφορά γίνεται στους σπουδαιότερους φωτογράφους εκείνης της εποχής, αλλά και στη συνεισφορά τους στην ιστορία της πόλης. Έπειτα με τη ματιά του ιστορικού ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στην όμορφη Μυτιλήνη, που αποτέλεσε και αποτελεί το κυριότερο κομβικό σημείο του νησιού της Λέσβου.

Η συνύπαρξη με τους Τούρκους και η απελευθέρωση του νησιού από τους κατακτητές συνδυάζεται με εικόνες εκπληκτικές, που μας γυρίζουν πίσω στην παλιά προκυμαία και μας ανακαλούν μνήμες των παππούδων μας. Είναι η εποχή, που η πόλη ανάπτυξε το εμπόριο της και κατάφερε να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική άνθηση του νησιού, με αποτέλεσμα τα τοπικά προϊόντα, με προεξάρχον το εξαίσιο ελαιόλαδο, να φτάσουν σε πολλά μέρη της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα όμως με την οικονομική ανάπτυξη εξελίχθηκε η πόλη πολεοδομικά από τα μέσα του 19ου αιώνα και τον 20ο.

Μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνονται χάρτες, που μας δίνουν άγνωστα στοιχεία και αποδεικνύουν την τότε ανάπτυξη της πόλης. Μια ανάπτυξη, που όπως γράφει η συνεργάτιδα του λευκώματος αρχιτέκτονας κ. Μαρία Τσιτιμάκη, από τη δεκαετία του 1950 άρχισε να αλλοιώνει συστηματικά το ιστορικό κέντρο της πόλης όσο και τα περίχωρα, με την ανοικοδόμηση σύγχρονων πολυώροφων κτηρίων αμφισβητούμενης αισθητικής, ωστόσο αδιαφιλονίκητης εμπορικής αξίας. Παρόλα αυτά η διατήρηση σε μεγάλο βαθμό του ιστορικού κέντρου, αλλά και πολλών αρχοντικών, χαρίζει στην πόλη μια ανεπανάληπτη και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία.

Στο υπόλοιπο βιβλίο – λεύκωμα κυριαρχούν οι υπέροχες φωτογραφίες. Μέσα από αυτές αρχίζει το ταξίδι στο χθες της Μυτιλήνης. Πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης, του λιμανιού, του νότιου και του βόρειου τμήματος, γοητεύουν και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Ακολουθεί η προκυμαία, με σημαντικές ιστορικές φωτογραφίες, τα Τσαμάκια , η Φυκιότρυπα, η συνοικία Κιόσκι και το κάστρο της πόλης, η Απάνω Σκάλα, η αγορά, οι νότιες συνοικίες και τα προάστια της πόλης και τέλος τα νοτιόχωρα (Λουτρά, Ταξιάρχες, Αγία Μαρίνα) και τα βορειόχωρα (Μόρια, Αφάλωνας, Παναγιούδα, Πάμφιλα) . Γυρίζοντας τις σελίδες, θέλεις να μην τελειώσει αυτό το ταξίδι στο παρελθόν. Αφουγκράζεσαι για λίγο και συνεχίζεις. Στο τέλος είσαι ικανοποιημένος, γιατί έχεις γνωρίσει σε βάθος τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Μυτιλήνης και την έχεις τεκμηριώσει οπτικά. Ένα πραγματικά όμορφο βιβλίο, που πρέπει να το έχετε στην βιβλιοθήκη σας. Μια προσπάθεια σημαντική, αλλά και μια προσφορά σε όλους τους Μυτιληνιούς από ένα άξιο εργάτη του πνεύματος.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Η παλιά Μυτιλήνη

  • Κατασκευαστής: Εκδόσεις Αιολίδα
  • Κωδικός Προϊόντος: 9789609929042
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 45,00€
  • 40,50€


Ετικέτες: Λέσβος, ιστορία, παράδοση, γλώσσα